Oedeem Huidtherapie - MediDerm

Oedeemtherapie

Heeft u klachten die wijzen op lymfoedeem of een andere vorm van oedeem dan kunt bij de MediDerm  snel terecht.

De huid- en oedeemtherapeuten bij MediDerm hebben veel ervaring op het gebied van oedeemtherapie en zijn op de hoogte van de laatste inzichten. Door het regelmatige contact weten wij hoe belangrijk een persoonlijke aanpak bij oedeemtherapie is. Wij zorgen ervoor dat u van begin tot het eind door dezelfde vrouwelijke therapeut wordt begeleid die tegelijk uw vaste, rechtstreekse aanspreekpunt zal zijn.

Oedeem

Oedeem is een vochtophoping in het lichaamsweefsel veroorzaakt door een niet goed functionerend lymfevatenstelsel, bloedvatenstelsel of een afwijking in de vetcellen. Door de vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels ontstaat zwelling.

Oedeem geeft hinder in de vorm van spanning en een zwaar of vermoeid gevoel van het lichaamsdeel. Oedeem kan gepaard gaan met pijnklachten en kan leiden tot huidklachten, ontstekingen en gewrichtsklachten.

Lymfoedeem

Dit is een abnormale ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel. Het ontstaat als de lymfevaten niet in staat zijn dit vocht af te voeren. De oorzaak hiervan is een beschadiging of afwezigheid van lymfevaten en/of een te grote productie van lymfevocht. Er bestaan twee soorten lymfoedeem:

Primaire lymfoedeem

hierbij zijn er vanaf de geboorte minder lymfevaten aanwezig of functioneren deze minder goed dan normaal, waardoor in de loop van de tijd een zwelling kan ontstaan.

Secundair lymfoedeem

komt meer voor en ontstaat door een beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren als gevolg van een kneuzing, bestraling of operatie, bijvoorbeeld na een borstamputatie.

Klachten en verschijnselen lymfoedeem

De klachten van lymfoedeem zijn onder andere: zwelling, een vermoeid of zwaar gevoel, pijn, tintelingen, beperkingen in de beweging, beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en verhoogde kans op infecties (wondroos).

De huidafwijkingen bestaan aanvankelijk alleen uit een bleke verdikking en smetplekken in plooien, later kunnen wratachtige verhoorningen of zweertjes met lekkend lymfevocht ontstaan.

Als er niets aan de klachten en verschijnselen wordt gedaan en de beweeglijkheid beperkt blijft, dan kan het lymfoedeem toenemen.

Lymfoedeem behandelen

De behandeling van lymfoedeem is erop gericht om pijn te verlichten, oedeem te verminderen en de afvoer van vocht te stimuleren. Hiervoor worden vaak meerdere behandelmethoden toegepast, tezamen vormen ze oedeemtherapie. De therapie is afhankelijk van het soort oedeem. Voor de behandeling van lymfoedeem zijn er diverse mogelijkheden.

Uw huid- en oedeemtherapeut stelt een behandelplan op, waarbij de behandelingen goed op elkaar zijn afgestemd. Zij kan u helpen door het aangedane lichaamsdeel/gebied te zwachtelen en manuele lymfedrainage (MLD) toe te passen.

oedeemtherapie lymfedrainage arm

Manuele lymfedrainage

Bij manuele lymfedrainage stimuleert de huid- en oedeemtherapeut met massagetechnieken op en rondom het oedeemgebied het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid. Lymfedrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht.

Daarnaast wordt door middel van oedeem- en fibrosegrepen heel gericht de huid en het onderliggende weefsel behandeld. Met oedeemgrepen wordt vocht door het weefsel naar een plaats gestuurd waar het gemakkelijker wordt opgenomen.

oedeemtherapie lymftaping

Lymftaping

Door het gebruik van lymftape op bepaalde gebieden in specifieke richtingen kan een extra oedeem afvloei worden gecreëerd. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen.

In combinatie met ademhalings- en beweegoefeningen verplaatst het vocht zich de gewenste kant op. Met fibrosegrepen wordt verhard weefsel (fibrose) soepeler gemaakt.

huidtherapie zwachtelen been 2

Ambulante compressietherapie

Door het oedeemgebied te zwachtelen met korte rekzwachtels wordt druk op het doelgebied gebracht. Hierdoor neemt het oedeem af. Door te bewegen ontstaat een pompende werking wat ook weer een gunstige invloed heeft.

Na de stimulering van de vochtafvoer zwachtelt de huid- en oedeemtherapeut de behandelde ledematen. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar net behandelde weefsels.

Directe toegankelijkheid huid- en oedeemtherapie

Door een wetswijziging bent u voortaan in staat om zelf uw zorgverlener te kiezen. De minister van Volksgezondheid heeft namelijk besloten om bijna alle paramedische beroepen direct toegankelijk te maken. Dat geldt ook voor huid- en oedeemtherapeuten.

Onze huidtherapeuten zijn bevoegd om u direct in behandeling te nemen, zonder dat verwijzing van een arts of specialist nodig is. Toch adviseren wij altijd om voor lymfoedeem een verwijzing van de huisarts mee te nemen omdat zorgverzekeraars dit in de meeste gevallen nog wel voorschrijven.

Verwijzing en vergoeding

Bij chronische lymfoedeem is er een verwijzing van uw huisarts nodig. Vanaf de 21e behandeling worden deze behandelingen uit de basisverzekering vergoed. U moet wel rekening houden met het eigen risico.

MediDerm heeft zorgovereenkomsten met alle zorgverzekeraars, zodoende kunnen wij de behandelingen rechtstreeks declareren. Ook voor het aanmeten van TEK kousen kunt u bij ons terecht, ook hiervoor komt u in aanmerking komen voor vergoeding.

Therapeutisch elastische kousen

Wanneer ledematen na het zwachtelen oedeemvrij zijn, kan er een therapeutisch elastische arm- of beenkous aangemeten worden bij een leverancier in uw buurt. Raadpleeg hiervoor uw huisarts of kousen leverancier.

Therapeutisch elastische kousen zijn bedoeld om extra druk te geven aan uw arm of been. Meestal om ophoping van vocht (oedeem) tegen te gaan. Door de toegepaste druk wordt het teveel aan vocht afgevoerd en tevens de doorbloeding positief gestimuleerd.

Het dragen van therapeutisch elastische kousen wordt gezien als therapie en wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Andere voorkomende vormen van oedeem

Veneus oedeem

Dit ontstaat wanneer de kleppen in de aderen niet meer optimaal functioneren waardoor de bloeddoorstroming en vochtafvoer belemmerd worden. Er ontstaat vochtophoping rondom de enkels die in de loop van de dag toeneemt en/of rusteloze benen na enige tijd staan, er kan dan sprake zijn van een functieverstoring van het veneuze systeem (aderen).

Lipoedeem

Is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Het gevolg hiervan is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Lipoedeem begint of verergert bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Ook kunnen de armen zijn aangedaan.

Waarderingen

9.3

MediDerm is 1040 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.3.

Waar vindt u een praktijk ?

Voor een behandeling bij MediDerm kunt u terecht in:
Amsterdam, ArnhemNijmegen, Utrecht, Amersfoort, Hilversum, Veenendaal, Bennekom en Ede.

Alle praktijken zijn gevestigd in een professionele medische omgeving. Uw auto kunt u gratis parkeren en alle locaties zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Onze vestigingen

Disclaimer: Resultaten verschillen per persoon afhankelijk van onder andere leeftijd, huidtype en aard van de indicatie en kunnen daarom niet worden gegarandeerd.

[/row]