Zowel laser als ipl worden binnen de huidtherapie veelvuldig ingezet voor het behandelen van huidaandoeningen zoals overmatige haargroei, pigmentvlekken, roodheid of littekens. In deze blog leg ik in het kort de verschillen uit tussen deze twee technieken.
Golflengte
Licht bestaat uit verschillende golflengtes en deze kun je overal om je heen vinden. Een groene lichtstraal heeft bijvoorbeeld een golflengte tussen de 495 en 570 nanometer. Een gele lichtstraal heeft een golflengte tussen de 570 en 590 nanometer. In de lasertherapie reageert iedere golflengte op een bepaalde structuur, oftewel een chromofoor.
Er zijn 3 soorten chromoforen waar laserlicht op kan reageren:
- melanine (o.a. pigmentvlekken, haartjes en tatoeages);
- water (o.a. littekens of rimpels) ;
- hemoglobine (kleurstof in het bloed)
Elk chromofoor absorbeert een bepaalde golflengte. Tijdens deze absorptie wordt het licht omgezet in warmte en zorgt het ervoor dat bijvoorbeeld een haarzakje, met pigment, wordt uitgeschakeld. Hierbij wordt de omliggende huid met rust gelaten omdat de huid in dit geval niet het chromofoor is waar de golflengte op reageert.
Laser
De allereerste laser werd in 1960 geïntroduceerd. Laser staat voor ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Een laserstraal bevat altijd licht van één kleur en één golflengte en gaat in een rechte puls door de huid. Dit maakt een laser de kampioen in nauwkeurig werken op chromoforen. Een voorbeeld is de Nd:YAG laser. Deze laser wordt onder andere toegepast bij het ontharen van donkere huidtypen. Doordat een donker huidtype veel pigmentatie bevat, kan een laser die op het pigment zou werken geen onderscheid maken of het om een haarzakje met pigment gaat of juist het pigment in de huid. Daarentegen werkt de Nd:YAG laser op de hemoglobine in het haarzakje en laat het pigment van de huid dus ongemoeid. Alle huidtypen kunnen hierdoor op een veilige manier worden behandeld.
IPL
Een IPL lichtstraal heeft meerdere kleuren en bestaat uit een bundel van verschillende golflengtes waarbij een wijd uiteenlopende lichtstraal door de huid heen gaat. Hierdoor werk je niet op één bepaald chromofoor maar kunnen meerdere indicaties binnen een behandeling worden behandeld. Als iemand bijvoorbeeld een bepaalde combinatie van pigment en couperosevaatjes heeft, kunnen beide huidafwijkingen in één behandeling worden aangepakt. Echter geldt dit niet voor iedereen en moeten het pigment en de vaatjes hiervoor wel geschikt zijn.
Laserontharing: IPL of Laser ?
Tijdens het laserontharen krijg ik vaak de vraag of wij binnen MediDerm een laser- of IPL-apparaat gebruiken. Binnen MediDerm gebruiken wij altijd een Alexandrite- of Nd:YAG laser. Bij laserontharing is het een stuk effectiever om met een laser te werken doordat deze één doelchromofoor heeft met één specifieke golflengte. Daarnaast is een laser veel krachtiger dan een IPL systeem. Het vermogen tijdens een puls is bepalend voor de optredende effecten in het weefsel. Met laserontharing zijn dieper gelegen haarzakjes ook goed bereikbaar.
Wil jij weten of een laserbehandeling meer voor jouw huidprobleem kan betekenen? Onze huidtherapeuten staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden!
Suzan van Harselaar
Huidtherapeut
Suzan is sinds 2019 werkzaam als huidtherapeut bij MediDerm Wat Suzan zo leuk vindt aan haar werk als huidtherapeut? De nauwkeurigheid en concentratie tijdens de behandelingen, veelzijdige keuze uit lasers en uiteraard het blij maken van haar cliënten!