Acne Vulgaris is een veelvoorkomend probleem dat vaak ontstaat tijdens de puberteit. Het is te herkennen aan puistjes, mee-eters, rode bultjes en/of onderhuidse ontstekingen. Meestal komt het voor in het gelaat, maar ook op de borst, rug, nek of schouders. Ongeveer 85% van de mensen, in de leeftijdscategorie van 12 tot 24 jaar, heeft in meerdere of mindere mate last van acne.
Acne Tarda (acne bij volwassenen) is een vorm van acne dat ontstaat bij vrouwen na het 25ste levensjaar. Ongeveer 11% van de vrouwen en 3% van de mannen krijgt last van acne Tarda. Het komt voornamelijk voor op de kin, kaaklijn en rondom de mond. Vaak gaat het om een milde tot matige vorm van acne met ontstekingen en weinig mee-eters. Het aantal ontstekingen neemt sterk af na het 45ste levensjaar.
Het ontstaan van acne
Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. Hormonale schommelingen is één van de factoren die kunnen bijdragen aan een onrustige huid, In de meeste gevallen begint acne in de puberteit. Tijdens de puberteit veranderen hormonen en hierdoor ook de huid. De talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug worden groter en produceren meer en dikkere talg. Wanneer een talgklier teveel talg afscheidt kan het zich ophopen in de uitgang van de talgklier. Het gevolg hiervan is dat de talgklier verstopt raakt. Zo ontstaan open en gesloten mee-eters.
Een tweede factor kan zijn dat de uitgang van de talgklier van buitenaf verstopt raakt. Dit komt doordat huidschilfers niet goed afschilferen en samen klonteren. Daarnaast kan ook te vette cosmetica producten of make-up de talgklier afsluiten. Het is daarom belangrijk om aan het eind van de dag je huid goed te reinigen!
Tot slot spelen bacteriën ook een grote rol bij het ontstaan van acne. De grootste boosdoener is de P. Acnes bacterie. Deze bacterie zorgt ervoor dat de wand van de talgklier beschadigd. Het gevolg van deze beschadiging is dat het afvoerkanaal knapt. De talg komt dan in het omliggende weefsel terecht en veroorzaakt zo een ontsteking, met roodheid en pustels als gevolg.
Acne kan ook ontstaan door uitwendige factoren, zoals:
– Mechanische factoren (druk en wrijven), bijvoorbeeld onder de rand van een pet of op de kin door het bandje van een helm.
– Bepaalde geneesmiddelen, zoals prednison of middelen tegen tuberculose of epilepsie.
Daarnaast kunnen de volgende factoren acne nog beïnvloeden:
– Genetische factoren (acne in de familie)
– Hormonale factoren (zwangerschap of menstruatie)
– psychologische stress

Behandelmogelijkheden
Er bestaan verschillende behandelmethoden om de acne te onderdrukken en de vorming van littekens te voorkomen. Hiervoor is geen standaard behandeling. Welke behandeling bij jou past is afhankelijk van de ernst, de klachten en de duur van de acne. Voor behandelingen kun je terecht bij de huidtherapeut, huisarts of dermatoloog.
Manuele behandeling
Bij de huidtherapeut zal de huid worden beoordeeld en een passend behandelplan worden opgesteld. Hierbij kun je denken aan een productadvies, dieptereiniging, peeling of microdermabrasie. De behandeling wordt tussentijds geëvalueerd en waar nodig aangepast. Wanneer de huid rustig is kan de huidtherapeut overgaan op de behandeling van de rest plekjes en littekens.
Medicinale behandeling
Huisartsen/ dermatologen schrijven in de meeste gevallen medicatie voor zoals: benzoylperoxide, retinoïde, antibiotica (lokaal of oraal), isotretinoïne of hormonale preparaten.
De verzorgingsroutine van Huidtherapeut Anne
Er wordt vaak gevraagd, waarom ik huidtherapeut ben geworden. De meeste mensen denken dat dit komt omdat ik vroeger ook last heb gehad van mijn huid. Dit is niet het geval! Ik heb altijd een hele makkelijke huid gehad. Tijdens mijn puberteit had ik geen last van puistjes en kon ik alle producten gebruiken zonder problemen.
Nu, sinds twee jaar, is dit volledig veranderd. Het begon met reactie op producten, en dan voornamelijk op make-up, en sinds ongeveer een jaar heb ik ook last van acne voornamelijk op mijn wangen. Ik ben niet veranderd qua voeding of anticonceptie en ervaar ook niet meer stress dan gewoonlijk. Het lijkt erop dat ik helaas last heb van Acne Tarda. Dit komt helaas ook in mijn familie voor.
Ik ben erg aan het zoeken geweest naar wat voor mij werkt en ben uitgekomen op een nieuwe verzorgingsroutine. Daarnaast let ik op mijn voeding en probeer ik voldoende te slapen!

In de ochtend reinig ik mijn gezicht met Lira Clinical enzym cleanser. Deze reiniger bevat plantaardige ingrediënten zoals ananas- en papaja enzymen en hebben een licht keratolytische werking.
Als dagcreme gebruik ik de La Roche- posay effaclar DUO + Unifant. De Piroctone Olamine gaat de proliferatie van de P. acnes bacterie tegen. Na de dacreme gebruik ik als make-up Jane Iredale PurePressed Mineral Base SPF 20.
’s Avonds reinig ik met Lira Clinical Ice Sal Cleanser. Door de aanwezigheid van salicylzuur in de reiniger zorgt het voor een antiseptische werking. Na het reiniger breng ik op de actieve acne de Lira Clinical ICE clarifying treatment aan. Dit product bevat 5% benzoylperoxide wat de groei remt van de acne bacterie en zorgt dat de poriën minder snel verstoppen.
Eén keer per week gebruik ik de Lira Clinical Mystiq iluminating beauty oil. De huidolie bevat antioxidanten en en celherstellers voor het verbeteren van de zon beschadigde huid en het stimuleren van de collageen aanmaak
Anne Wiersma
Huidtherapeut
Anne is sinds 2017 werkzaam als huidtherapeut bij MediDerm. De afwisselende behandelingen en het contact met mensen maakt het beroep voor Anne een beroep als geen ander.