Schimmelnagels

Deze zomer is het al een aantal weken warm weer geweest. Massaal trokken wij erop uit om verkoeling te zoeken. De stranden lagen vol en ook de zwembaden zaten aan het maximale aantal bezoekers.

Ieder jaar weer verbaas ik mij over het gedrag van de mensen. De meeste mensen lopen overal op blote voeten, terwijl openbare ruimtes bekend staan als infectiebron. Juist daar leven bacteriën, schimmels en gisten. Deze zijn erg besmettelijk en vermenigvuldigen zich vaak snel. Zodra je een keer een wondje hebt en je gevoelig bent voor schimmel, heb je een schimmelinfectie snel te pakken!

Wat is een schimmelnagel en hoe ontstaat deze?
Een schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd, is een ontsierende aandoening die in enkele gevallen pijnlijk kan zijn. Vaak begint de schimmelnagel met het vertonen van een verkleuring. De nagel kleurt wit, vervolgens geel om aan het eind te verkleuren naar bruin. Ook gaan de nagels verdikken doordat de schimmeldraden de groei in de lengte beperken. De nagel wordt brokkelig en laat vaak ook los van het nagelbed. Dit komt omdat er teveel schimmelactiviteit is tussen de nagelplaat (de nagel zelf) en het nagelbed (waar de nagel op ligt). Als je niks aan deze aandoening doet zullen waarschijnlijk alle nagels worden aangedaan. Zowel teennagels als vingernagels moeten het ontgelden bij deze aandoening, al zijn de teennagels vaker aangedaan dan de vingernagels. Dit komt mede doordat er bij deze aandoening ook vaak sprake is van voetschimmel. Dit is dezelfde schimmelmaar komt voor op de huid, voornamelijk tussen de kleine tenen. Als de huid geïnfecteerd is met deze schimmelkruipt deze uiteindelijk ook onder de nagels. Als iemand al jaren last heeft van schimmelnagels op de tenen en hetzelfde nagelschaartje gebruikt om de vingernagels te knippen zie je dat de infectie zich ook naar de vingernagels kan verspreiden.

De behandeling van schimmelnagels
Er zijn veel drogisterij artikelen op de markt die schimmelnagels beweren te genezen. Echter ken ik, na al die jaren dat ik werkzaam ben als medisch pedicure, niemand die door zo’n hulpmiddel van de schimmelnagels is afgekomen. Vaak zijn mensen vrij laat met het ondernemen van actie. Zoals eerder genoemd, zal de infectie starten met een verkleuring. Wie op dit moment actie onderneemt heeft de grootste kans van slagen. Helaas herkennen maar weinig mensen de ernst van de situatie op dat moment. De meeste mensen die bij ons in de praktijk komen hebben al jaren last van schimmelnagels en soms ook voetschimmel. Er is nog veel onwetendheid over deze aandoening.

Laserbehandeling
Voor de bestrijding van schimmelnagels zijn er twee wetenschappelijk bewezen effectieve behandelingen: de laserbehandeling en de pillenkuur (Terbinafine in tabletvorm) die de grootste kans van slagen bieden. Echter vinden veel mensen de aanpak van de laserbehandeling fijner aangezien dit een plaatselijke aanpak is. Bij de pillenkuur is dat anders aangezien deze pillen door het hele lichaam gaan en ook vervelende bijwerkingen kunnen hebben.

Bij de behandeling bereikt een fijne laserstraal het midden van de schimmelkolonie op het nagelbed. De energie van de laserstraal wordt door de schimmel opgenomen en omgezet in warmte.

De werking van een laserbehandeling voor schimmelnagels
De laserbehandeling heeft als doel het uitschakelen van de schimmel. Dit gebeurt door oververhitting. De FOX diodelaser, met een golflengte van 1.064nm, is speciaal voor deze toepassing ontwikkeld. Bij de behandeling bereikt een fijne laserstraal de kern van de schimmel op het nagelbed. De energie van de laserstraal wordt door de schimmel opgenomen en omgezet in warmte. De celstructuur van de schimmels raakt bij een temperatuur van 45 tot 50 graden permanent beschadigd waardoor de schimmel afsterft en uitbreiding van de infectie wordt stopgezet. De lasertherapie is veilig en doeltreffend. Bij de behandeling wordt de nagel zelf en het aangrenzende huidweefsel ontzien. De laser brengt de energie geleidelijk over naar de geïnfecteerde schimmelnagel. Tijdens de behandeling is de warmte van de laserstraal voelbaar. Over het algemeen wordt de behandeling niet als pijnlijk ervaren.

Vooraf aan de laserbehandeling is het soms ook noodzakelijk om bij ons een pedicure behandeling te boeken. Tijdens de pedicure behandeling worden de nagels goed voorbereid op de laserbehandeling. Het is van groot belang dat alle nagels goed dun zijn, zodat de energie/warmte diep genoeg kan binnendringen.

In de meeste gevallen zijn twee tot drie laserbehandelingen voldoende. De eerste twee behandelingen vinden binnen 4-6 weken plaats. Twee maanden na de tweede behandeling kan eventueel worden besloten om nog een extra (deel)behandeling uit te voeren. De behandelde nagel heeft tussen de negen en twaalf maanden nodig om volledig uit te groeien tot een gezonde nagel.

Vele mensen vragen mij waarom ik dit “vieze” werk gekozen heb. Ik vind dit een fantastisch beroep! Soms zitten de mensen psychisch ook erg met het hebben van schimmelnagels. Mensen schamen zich en denken dat deze aandoening is ontstaan door een gebrek aan hygiëne. Ik hoor regelmatig dat mensen geen open schoenen meer durven te dragen omdat zij zich schamen voor hun nagels/voeten. Het is zo fijn om deze mensen te kunnen en mogen helpen.

Barbara van Dommelen
Medisch Pedicure

Barbara is werkzaam als Medisch Pedicure bij MediDerm. Mensen ervaren gezonde nagels en voeten als een stukje vrijheid en onbezorgdheid. Barbara is blij dat zij dit mensen kan en mag bieden. De dankbaarheid van de mensen naar haar toe geeft een voldaan gevoel.