Littekens Huidtherapie - MediDerm Utrecht

Littekens

Iedereen heeft wel een litteken. Daarmee worden we dagelijks herinnerd aan bijvoorbeeld een ongelukje of een operatie. Jammer genoeg blijven littekens zichtbaar als u er niets aan doet.

Nieuw gevormd bindweefsel heeft na de wondgenezing een afwijkende structuur en vorm. De meeste littekens zijn onschuldig en geven weinig klachten. Het weefsel dat op de plaats komt van de wond is wel van mindere kwaliteit en kan in sommige gevallen de bewegingsvrijheid belemmeren en leiden tot beperkingen.

Met verschillende therapiëen  kunnen we helpen deze klachten te verminderen.

Klachten en verschijnselen

De klachten van littekens verlopen van aanhoudende jeuk rondom het littekengebied tot pijn en een "trekkend" gevoel. De huid kan droog en kwetsbaar aanvoelen en wordt in mindere of meerdere mate ontsierd. Soms ontstaat er overdreven groei en aanhoudende roodheid.

Wanneer u een operatie heeft ondergaan, is niet alleen de huid beschadigd, maar ook de onderliggende lagen. Buiten het zichtbare litteken op de huid, zal er in de onderliggende lagen ook littekenweefsel ontstaan. Dit onderhuidse weefsel kan stugger zijn waardoor u moeite kunt krijgen met bewegen en/of bepaalde houdingen (staan, zitten, liggen).

Behandeling van littekens.

Bij de behandeling van littekens wordt getracht de omvang van het litteken te reduceren en de structuur van het weefsel zodanig te verbeteren dat klachten verminderen of zoveel mogelijk verdwijnen.

Afhankelijk van de dikte, de kleur en de leeftijd van het litteken kiest de huidtherapeut voor een bepaalde behandelmethode of een combinatie daarvan.

Normale en hypertrofische littekens

De huidtherapeuten bij MediDerm gebruiken onder andere massagetechnieken ter vermindering van jeuk en pijn, hypertrofie (abnormale verdikking) en verklevingen.

De huid wordt traumavrij gemobiliseerd met als doel de verklevingen los te maken. De bloedcirculatie wordt opgestart waardoor gevoeligheid en pijn worden verlicht.

huidtherapie aha peeling

Peeling

Er zijn verschillende peelings die wij kunnen inzetten voor de behandeling van kleine, lichte acnélittekentjes. Deze chemische peelings halen het bovenste laagje van de huid weg en verminderen de omvang van het litteken.

Peelings zijn geschikt voor elk huidtype en kan indicaties zoals fijne rimpels, grove poriën en acné- littekens verbeteren door het huidoppervlak te egaliseren. De herstel tijd variëert van 5 tot 7 dagen.

microdermabrasie behandeling wang

Microdermabrasie

Kleinere littekens kunnen in het algemeen goed en ook efficiënt worden behandeld met microdermabrasie. Een fijne straal met steriele kristallen gaat over het litteken om het bovenste laagje met dode en beschadigde huidcellen te verwijderen. Dit zorgt voor afvlakking van het litteken.

Microdermabrasie is veilig en wordt nagenoeg als pijnloos ervaren. Een behandeling voor het gelaat duurt 30 minuten.

ematrix behandeling 3

eMatrix

Als u op zoek bent naar een professionele behandeling voor acnélittekens of striae, dan kan de eMatrix hierbij een oplossing bieden.

De unieke behandeling verwijdert het bovenste laagje van het litteken zodat uw huid er egaler uitziet. Daarbij zorgt het voor een verhoogde productie van collageen diep in de huid. Voor een optimaal resultaat zijn doorgaans meerdere behandelingen nodig.

Meer informatie over eMatrix
fractional co2 laser behandeling

Fractional lasertherapie

Littekens kunnen minder opvallend worden gemaakt met fractional laser therapie. Door het deels wegnemen van het littekenweefsel en gerichte warmteafgifte worden fibroblasten gestimuleerd tot aanmaak van nieuw collageen.

Het beschadigde weefsel herstelt hierdoor en wordt weer stevig en soepel.

Meer informatie over fractioneel co2

Verwijzing en vergoeding

Bij chronische littekens is er een verwijzing van uw huisarts nodig. Vanaf de 21e behandeling worden deze behandelingen uit de basisverzekering vergoed. U moet wel rekening houden met het eigen risico.

Niet chronische littekens worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Waarderingen

9.4

MediDerm is 861 keer gewaardeerd en heeft een gemiddeld cijfer van 9.4.

Waar vindt u een praktijk ?

Voor een behandeling bij MediDerm kunt u terecht in:
Amsterdam, ArnhemNijmegen, Utrecht, Amersfoort, Hilversum, Veenendaal, Bennekom en Ede.

Alle praktijken zijn gevestigd in een professionele medische omgeving. Uw auto kunt u gratis parkeren en alle locaties zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Onze vestigingen

Disclaimer: Resultaten verschillen per persoon afhankelijk van onder andere leeftijd, huidtype en aard van de indicatie en kunnen daarom niet worden gegarandeerd.