Zonbescherming? Daar doen wij tegenwoordig wel aan!

Zonbescherming? Daar deden wij vroeger niet aan!
Ik hoor het mijn oma en moeder nog zo zeggen: “Zonnebrand? Daar deden wij vroeger niet aan”. Mijn oma was er heilig van overtuigd dat de blauwe pot Nivea haar de eeuwige jeugd gaf en mijn moeder overgoot zich met de ene na de andere olie in een zonnig en tropisch paradijs. Het is algemeen bekend dat de tekenen van zonschade op latere leeftijd om de hoek komen kijken. Raar is het dus niet dat het overgrote deel van de cliënten, die voor zonschade komt, de leeftijd heeft van mijn ouders. Maar waarom is zonbescherming zo belangrijk? Allereerst willen wij natuurlijk onze huid beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon om huidveroudering te  voorkomen. Want wees nou eerlijk, wie wil nou niet een egale huid zonder rimpels! Daarnaast is zonbescherming belangrijk om de hoeveelheid huidkankergevallen te verminderen. Zonschade staat toch wel op nummer één als het gaat om het ontwikkelen van huidkanker.

Uv-straling
De zon heeft drie soorten ultraviolette straling: UV-A, UV-B en UV-C. Wat veel mensen niet weten is dat juist de UV-A straling de meest schadelijke van de drie is. De UV-straling die de aarde bereikt is voor 98,7% UV-A straling. Deze straling is ook verantwoordelijk voor huidveroudering en de grootste boosdoener voor het ontwikkelen van een melanoom. UV-B straling is maar verantwoordelijk voor 1,3% van de straling die de aarde bereikt. Deze straling is de boosdoener voor verbranding, maar ook verantwoordelijk voor dat “gezonde” bruine kleurtje. UV-C bereikt onze aarde niet.

Moet ik ook zonbescherming smeren als de zon niet schijnt?
Bovenstaande vraag is één van de meest gestelde vragen in de praktijk. Het antwoord kan ik kort over zijn: JA! Wat veel mensen niet weten is dat de UV-A straling dwars door de wolken en deels zelfs door glas gaat. Het is dus ook aan te raden om een zonbescherming op te nemen in je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Tegenwoordig zijn de formules van zonnebrand zo goed ontwikkeld dat het geen plakkerige laag meer achterlaat op de huid en het dus prima onder de dagelijkse make-up kan worden aangebracht. Mijn zonbescherming is zelfs één van mijn favoriete primers voor onder mijn make-up!

Vitamine D
Is dan alles aan de zon zo slecht voor je? Nee, dat is gelukkig niet waar. De zon is goed voor onze vitamine D en voor ons humeur. Want zeg nou zelf, die zonnestralen op je huid geven je toch een momentje van geluk! Echter is dit geen reden om niet te smeren. Ook met gebruik van zonbescherming neem je genoeg vitamine D op. Vitamine D haal je namelijk ook uit voeding.

Door de bomen de factors niet meer zien
Factor 15, factor 30, factor 50, factor 50+, UV-A, UV-A+B… Er is tegenwoordig zoveel in de winkel te verkrijgen dat veel mensen niet meer weten wat zij nou moeten kiezen. Voor mensen die geen onderliggende huidproblemen hebben of een extreem licht huidtype (fitzpatrick type 1) is een factor 15 of 30 met UV-A en UV-B voldoende. Voor de lichte huidtypes of huidtypes die gevoelig zijn voor pigmentvlekken kun je een stapje hoger gaan in factor. Het belangrijkste is dat je consequent smeert, het hele jaar door, en de zonbescherming herhaalt gedurende de dag.

Moet je echt om de twee uur smeren?
Het komt echt niet op de minuut aan, maar het is wel aan te raden om je zonbescherming om de twee uur opnieuw aan te brengen. Gedurende de dag verliest de zonbescherming zijn werking en is de huid dus meer vatbaar voor de schadelijke uv-straling. Wist je dat je zelfs zonbescherming kan aanbrengen over je make-up? Ja echt! Tegenwoordig kun je zogenoemde Brush On Blocks gebruiken en ook hebben verschillende merken een Face Mist met zonbescherming voor over je make-up. Handig!

Mijn zonbescherming routine
Ik was vroeger nooit zo nauw met zonbescherming. Ondanks dat ik een erg licht huidtype heb in de winter, kleur ik in de zomer snel diepbruin. Zeker in mijn jongere jaren heb ik regelmatig een zonnebank kuurtje gedaan, met alle gevolgen van dien. Sinds ik huidtherapie ben gaan studeren ben ik een stuk bewuster geworden van de schadelijke gevolgen van de zon. Ik ben sindsdien erg consequent geworden met het aanbrengen van zonbescherming elke dag. Helaas zijn de tekenen van de zonschade toch zichtbaar geworden in mijn gezicht. Sinds enkele jaren heb ik last van hormonaal pigment in mijn gezicht (melasma). Afgelopen zomers kleurden bepaalde plekken in mijn gezicht erg bruin en was het contrast tussen mijn normale huid en melasma niet te missen. Een zomer zonder zonbescherming is voor mij dus een zomer met pigmentvlekken. Je kan dus wel voorstellen dat ik de deur niet meer uit ga zonder pigment remmer en zonbescherming op mijn gezicht en een tube zonnebrand in mijn tas!

Mijn favoriete SPF en pigmentremmer! LIRA SPF Solar Shield en LIRA Pro Lite Serum

Wil jij meer informatie over zonbescherming of ben je benieuwd welke zonbescherming bij
jou past? Onze huidtherapeuten staan dagelijks voor je klaar om jou te voorzien van alle
informatie en een behandelplan op maat!

Kristel Lemmens
Huidtherapeut

Kristel is sinds 2016 werkzaam als huidtherapeut bij Mediderm. Zij heeft vroeger zelf last gehad van acne en weet als geen ander dat huidproblemen voor onzekerheden kunnen zorgen.