Zuren op de huid.. eng of essentieel? (Deel 2)

In de vorige blog heb je geleerd dat exfoliëren met een zuur een hele belangrijke stap in goede dagelijkse huidverzorging. Vandaag zal ik het vervolg vertellen over de BHA’s en de vitamine A-zuren.

BHA’s
Heb je juist veel last van puistjes, verstopte poriën of juist last van een gevoelige huid? Dan is salicylzuur (een BHA) meer geschikt voor jouw huid. Salicylzuur (salicylic acid) wordt verkregen uit wilgenschors en komt voor in bepaalde groente en fruit. De stof, acetylsalicylzuur, uit verpulverde wilgenbladeren werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Acetylsalicylzuur wordt ook als werkzame stof gebruikt bij Aspirine. Vandaar dat mensen die gevoelig zijn voor aspirine dit product beter niet kunnen gebruiken. Salicylzuur is het enige zuur dat in vet oplosbaar is en werkt tot diep in de poriën. Ook zorgt het zuur voor vermindering van bacteriën en ontstekingen op de huid waardoor het ideaal is voor mensen met acne of acne gevoelige huid. Verder helpt salicylzuur ook tegen donkere vlekjes na een ontsteking, fijne lijntjes en oppervlakkig pigment. Bij een exfoliant met salicylzuur is het belangrijk om ten minste een concentratie van 1% salicylzuur te hebben. Wij verkopen in de praktijk de Meditopics salicylzuur 2%.

Vitamine A-zuur (retinol)
Retinol is het meest effectief bij fijne lijntjes, rimpels, acne-gevoeligheid, oppervlakkige pigmentatie en zonbeschadigde huid. Het verbetert de huidstructuur waarbij de gezonde celdeling wordt gestimuleerd en meer collageen en elastine wordt aangemaakt. Retinol werkt antioxiderend waardoor het ook de vrije radicalen, die voor huidveroudering zorgen, opruimt. Het werkt ontzettend mooi als ondersteunend ingrediënt bij een huidverbeterende behandeling zoals microneedling.

Mogelijk heb je ook wel eens van retinoïden gehoord omdat deze vaak door elkaar wordt gehaald met retinol. Een retinoïde is een gesplitst deeltje van het gehele Vitamine A-molecuul en wordt alleen voorgeschreven door artsen. Retinol mag in cosmeticaproducten worden gebruikt en kan je vinden onder de namen retinaldehyde, retinylacetaat en retinylpalmitaat. In de praktijk verkopen wij de Meditopics Retinol Crème 1%.

Belangrijke feiten over het gebruik
Met elk zuur is het belangrijk om de huid eerst goed te laten wennen aan de producten. Wist je bijvoorbeeld dat het gemiddeld 4 weken duurt voordat jouw huid gewend is aan nieuwe huidverzorging? Vandaar dat wij aanraden om de eerste week het product om de 2 dagen te gebruiken, de tweede week om de dag en de derde week mag het in principe elke dag.

Indien je een acne(gevoelige) huid hebt, kan het zijn dat de acne wat verergert de eerste 4 weken. Doordat het bovenste laagje van je huid verweekt, komen alle onderhuidse plekjes naar boven.

Houdt er wel rekening mee dat exfolianten de huid iets gevoeliger maakt voor zonlicht en er altijd minimaal een factor 30 gesmeerd moet worden.
– Het kan soms zijn dat de huid licht gaat schilferen na gebruik van een exfoliant.
– Een exfoliant kan de huid een licht prikkelend gevoel geven.
– Een exfoliant hoeft niet afgespoeld te worden en mag de gehele nacht intrekken in de huid. Gebruik het bij voorkeur ‘s avonds.
– Een exfoliant verwijdert op een milde manier de dode huidcellen. Gebruik liever geen scrub hiervoor, dit is vaak te agressief voor de huid vanwege de grove korrels en kan zelfs acne of irritatie veroorzaken.
– De huid kan soms wat droger worden na gebruik van een exfoliant. Wij raden aan om een moisturizer te gebruiken met herstellende eigenschappen zoals vitamine E.

Mijn eigen “zuurgebruik”
Zelf gebruik ik natuurlijk ook exfolianten voor thuis. Mijn huid kan soms erg droog en ruw aanvoelen bij een winterse dag en heb ik daarnaast last van grove poriën met een vettig laagje op mijn T-zone. Zelf gebruik ik de Dermasence AHA effects + C. Deze exfoliant is een fruitzuurcrème die heel goed werkt tegen vochtgebrek, doffe huid, fijne lijntjes en zorgt voor stimulatie van collageen. Dit product gebruik ik 3-4 keer per week. Hierdoor blijft mijn huid gehydrateerd, werkt het licht op mijn poriën en gaat mijn huid heel erg stralen na gebruik. Daarnaast gebruik ik na een echt vettige huid-dag of een opkomend puistje ook wel eens de Meditopics salicylzuur 2%. Verder gebruik ik melkzuur in mijn reiniging. Dagelijks reinig ik mijn huid met de Meditopics Huidreiniger op basis van melkzuur PH 3,5. Melkzuur brengt de zuurgraad in balans en reduceert dit tot een zuurwaarde (pH) van 3,5 waardoor de huid beter wordt beschermd tegen bacteriën, vrije radicalen en uitdroging. Deze huidreiniger is geschikt voor alle huidtypen. In de ochtend gebruik ik een andere milde reiniging namelijk de Lira Bio Enzyme Cleanser.

Suzan van Harselaar
Huidtherapeut

Suzan is sinds 2019 werkzaam als huidtherapeut bij MediDerm Wat Suzan zo leuk vindt aan haar werk als huidtherapeut? De nauwkeurigheid en concentratie tijdens de behandelingen, veelzijdige keuze uit lasers en uiteraard het blij maken van haar cliënten!