Zuren op de huid… eng of essentieel?

Exfoliëren met een zuur is een hele belangrijke stap in goede dagelijkse huidverzorging. Het woord ‘zuur’ schrikt misschien af, maar een zuur is erg mild voor de huid. Thuis kun je aan de slag met lage concentraties zuren. De huidtherapeut werkt met hogere concentratie zuur door middel van peelings. Zuren worden toegepast bij verschillende indicaties zoals acne, zonbeschadiging, anti aging, littekens. Wist je dat zelfs pigment kan worden behandeld met een zuur? Deze blog gaat over verschillende AHA-zuren en de werkzaamheid hiervan. In een volgend blog vertellen wij je meer over de BHA-zuren en werkzaamheid.

Exfolianten
Verschillende invloeden zoals UV-straling, erfelijke aanleg of een droge/vette huid kunnen het natuurlijke afschilfering proces van de huid verstoren. Hierdoor kunnen allerlei huidproblemen ontstaan zoals puistjes, droge/doffe huid of een oneffen teint. Een exfoliant verwijdert dode huidcellen, pakt bacteriën aan en verwijdert talg tot diep in de poriën. Daarnaast zorgt een exfoliant ervoor dat het afschilfering proces in balans wordt gebracht. Op de bovenste huidlaag verweekt het zuur de tussenstof van de huidcellen waardoor deze sneller gaan afschilferen. Hierdoor raken de poriën minder snel verstopt en vloeit talg beter weg waardoor er een verminderde kans is op puistjes en mee-eters. Daarnaast zorgt een exfoliant voor de aanmaak van nieuw collageen en elastine, maakt het een ruwe huid structuur weer glad en verbetert het de hydratatie in de huid. De huid zal weer jong en stralend ogen. De meest voorkomende zuren met een exfoliërende werking zijn Alpha Hydroxyzuren (AHA’s) en Beta Hydroxyzuren (BHA’s).

AHA’s (fruitzuren)
AHA’s zijn fruitzuren waarvan de bestanddelen vaak uit natuurlijke voedingsstoffen bestaan. Fruitzuren worden het meest toegepast bij een verouderde huid, zonschade of een droge huid. Daarnaast werken fruitzuren ook tegen verstopte poriën en puistjes. De bekendste AHA is glycolzuur (glycolic acid), welke wordt gewonnen uit suikerriet, en wordt toegepast in veel huidverzorging. Doordat glycolzuur het kleinste molecuul is van de AHA’s dringt deze het diepste door in de huid. Dit zorgt ervoor dat actieve ingrediënten van andere crèmes beter door de huid wordt opgenomen. Het is belangrijk dat een product meer dan 5% glycolzuur bevat voor de exfoliatie zoals bijvoorbeeld Meditopics AHA gel 5. Glycolzuur is het meest geschikt voor de droge, verouderde (met rimpels) en zonbeschadigde huid die niet gevoelig is. Het verbetert de huidteint, fijne lijntjes, huidstructuur en werkt ontstekingsremmend.
Melkzuur (lactic acid), een ander soort fruitzuur, is meer geschikt voor de gevoelige huid dan glycolzuur. Melkzuur zorgt voor een goede hydratatie van de huid en verbetering van de huidteint. Zodra melkzuur op de huid komt, vormt het ‘lactaat’ (onderdeel van een natuurlijke vochtinbrenger van de huid) waardoor vocht langer wordt vastgehouden. Daarnaast remt het de bacteriegroei op de huid.

Belangrijk om te weten is dat fruitzuren hun werking verliezen wanneer deze in contact komen met water. Breng een exfoliant, met AHA’s, daarom altijd op een droge huid aan.

Over mij
Mijn naam is Suzan van Harselaar en sinds april 2019 ben ik met veel plezier werkzaam bij MediDerm als huidtherapeut. Wat ik zo leuk vind aan mijn werk als huidtherapeut, is de nauwkeurigheid en concentratie gedurende de behandelingen, veelzijdige keuze uit lasers en andere apparatuur en uiteraard het blij maken van mensen! Omdat geen huidtype hetzelfde is, vind ik het leuk om per persoon te kijken wat goed is voor de huid en dit af te stemmen met de eigen wensen. Hierbij vind ik het belangrijk dat een cliënt altijd eerlijk advies krijgt waarbij diegene ook mee wordt genomen in het behandelproces. Je kunt mij tegenkomen op de locaties Bennekom en Veenendaal en daarnaast kun je mij ’s maandags ook aan de telefoon krijgen op de backoffice.

Medische peelings
Wil je graag jouw huid verbeteren en weten welke zuren geschikt zijn? Misschien is een hogere concentratie zuur in een peeling meer geschikt! Een van onze huidtherapeuten kan tijdens een huidadvies gesprek een huidanalyse doen, productadvies geven en een behandelplan op maat opstellen. Bij MediDerm werken wij met veel verschillende zuren van de merken Lira Clinical, Dermasence en Meditopics

In mijn volgende blog ga ik verder in op peelings en geef ik jullie uitleg over de BHA’s en de vitamine A-zuren.

Suzan van Harselaar
Huidtherapeut

Suzan is sinds 2019 werkzaam als huidtherapeut bij MediDerm Wat Suzan zo leuk vindt aan haar werk als huidtherapeut? De nauwkeurigheid en concentratie tijdens de behandelingen, veelzijdige keuze uit lasers en uiteraard het blij maken van haar cliënten!